Loading...
Till hyresgäster2020-10-01T12:01:07+00:00

Information till dig som hyresgäst

Utflyttning

Uppsägning

Du måste säga upp ditt hyreskontrakt skriftligt brevledes. Uppsägningstiden inleds alltid vid närmast kommande månadsskifte efter att uppsägningen kommit in till oss. Om du exempelvis säger upp din lägenhet den 15 mars så börjar uppsägningstiden att gälla från och med den 1 april. Uppsägningstiden är normalt tre månader. Din uppsägningstid framgår av kontraktet.

Visning

Du måste vara beredd på att visa den lägenhet du ska flytta från för personer som får erbjudande om att flytta in efter dig. Vanligtvis tar dessa personer kontakt direkt med dig för att komma överens om en tid för visning som passar er båda.

Besiktning

I anslutning till flytten görs en lägenhetsbesiktning och du bör vara med när den görs. Beställ tid för besiktning hos din fastighetsskötare. Besiktningen görs när lägenheten är tömd och städad. Tänk på att ta med dig alla dina tillhörigheter – i lägenheten, på balkongen, i förrådet m.m. Tillsammans med uppsägningsbekräftelsen skickar vi med en checklista för städningen. Vid skador, onormalt slitage eller ej godtagbar städning kan du bli ersättningsskyldig.

Nycklar

Samtliga nycklar som tillhör lägenheten måste lämnas tillbaka när du flyttar. Om inte alla nycklar lämnas in kan du bli skyldig att betala kostnaden för låsbyte. Nycklarna lämnas i samband med besiktningen. Nycklar får inte överlämnas direkt till den nya hyresgästen.

Adressändring

För att post från myndigheter ska komma till din nya adress är det viktigt att du gör en flyttanmälan i god tid före flytten. Du gör din anmälan till Svensk Adressändring på www.adressandring.se.

El och telefon

Glöm inte att säga upp ditt elabonnemang hos nätägaren minst 1 månad före flytt. Dom ser till att din el-leverantör blir informerad om detta och läser av elmätaren det datum du flyttar. Gör även en flyttanmälan på ditt telefon- och internetabonnemang.

Underhåll

Underhåll din lägenhet

Som hyresgäst har du ett ansvar för att vårda din lägenhet. När det gäller den regelbundna skötseln finns ett antal punkter att tänka på.

Avfrostning

Frosta av kyl och frys regelbundet. Låt eventuell is tina av sig själv – använd inga vassa föremål. Samla upp smältvattnet.

Rengör spis

Rengör regelbundet ugn och spisplattor. Städa också bakom spisen, den går att dra ut så att du kommer åt att dammsuga och torka av.

Rengör köksfläkt

Rengör fettfiltret i fläkten minst en gång i månaden genom att diska det i ljummet vatten och milt diskmedel. Har du kolfilterfläkt bör du byta kolfilter ungefär en gång per år. Öppna inte köksfönstret för att vädra ut matos när du lagar mat. Då fungerar inte fläkten som den ska, utan matoset sprids i lägenheten istället. Öppna hellre ett fönster i ett annat rum så hjälper du ventilationen att fungera bättre.

Rengör golvbrunn

I badrummet finns en golvbrunn  som bör rengöras med jämna mellanrum för att undvika stopp i avloppet och dålig lukt. Ta bort hårrester och annat som har fastnat i brunnen.

Rensa vattenlås

På avloppsröret under handfatet finns ett vattenlås som hindrar dålig lukt från att komma upp från avloppet. Vattenlåset måste rensas ibland. Tänk på vad du spolar ner både i handfatet och i toaletten. Det är inget avlopp för fimpar, tuggummi, bindor, kattsand, örontops m.m. Att spola ner sådant orsakar stopp som oftast inte bara drabbar dig själv utan även alla andra som bor i huset. Stora stopp kan orsaka översvämningar och vattenskador.

Ventilation

För bäst inomhusklimat ska man inte stänga eller täppa igen ventiler.

Torktumlare

*Töm luddfiltret före varje torkning

*På kondensortorktumlare är det viktigt att man rengör kondensorn med jämna mellanrum.

Diskmaskin

*Använd salt i maskinen och se till att saltdoseringen är rätt inställd.

Vi vill att alla ska trivas i våra bostäder och kontor!

En trygghet med att bo i flerfamiljshus är att man har människor omkring sig. Det hörs ljud från andra, det rör sig i området, det är liv och rörelse. Men människor har olika referensramar. En del blir störda av sådant som andra inte bryr sig om. För att ett myller av olika människor ska fungera tillsammans och trivas bra, krävs alltså att man tar hänsyn till varandra – både inom de egna väggarna och i gemensamma utrymmen.

Störningsjour

Förvarna gärna dina grannar om du ska ha fest. Du har ansvaret om dina gäster stör – både i lägenheten, i trapphus, ute på gården osv. Blir du störd, så ta i första hand kontakt med din störande granne. Om inte det hjälper så kan du kontakta oss. En hyresgäst som återkommande stör sina grannar och inte rättar sig efter tillsägelser kan bli uppsagd från sin lägenhet.

Balkong

Det är alltid trevligt med en balkong eller uteplats, men tänk på att du måste ta hänsyn till dina grannar även där. Använd inte balkongen för att piska mattor eller skaka kläder då det dammar på dina grannar. Blomlådor skall placeras på insidan av balkongräcket för att undvika olyckor. Tänk också på att vattna så att det inte hamnar vatten och jord på grannens balkong. Elgrill är tillåtet, dock kan man prata med sina grannar så att ingen känner sig störd av rök eller os. Att grilla med kol- eller gasolgrill är förbjudet på grund av brandrisken. Undvik att röka på balkongen eftersom många tycker att cigarettrök är obehaglig. Man får absolut inte kasta ut fimpar från balkongen. Mata inte fåglar från balkongen eftersom det även drar till sig möss och råttor. Det är inte tillåtet att använda små pooler/bassänger på balkongen.

Gemensamma utrymmen

Rökförbud råder i alla gemensamma utrymmen, dvs i trapphus, tvättstuga, källare, soprum m.m. Skärpta regler från Räddningstjänst och Försäkringsbolag innebär att det inte får finnas cyklar, barnvagnar, möbler, dörrmattor, skor m.m i trapphus av utrymnings- och brandsäkerhetsskäl.

Sopsortering

Vi vill erbjuda sopsortering i många fraktioner redan i fastigheten men det är inte alltid det finns förutsättningar för det. Det finns därför olika sorteringslösningar i olika fastigheter. Det som inte får slängas i kärlen ska man lämna till en återvinningsstation/central. Tänk på att förpacka dina sopor ordentligt och sortera rätt för miljöns skull!

Husdjur

Det är tillåtet att ha husdjur i lägenheten men du som hyresgäst har alltid ansvaret för djuren. Därför ber vi dig om följande:

Släpp inte ut djur utan tillsyn. Hundar ska alltid vara kopplade.

Plocka alltid upp bajs efter din hund.

Tänk på allergikerna. Rengör t.ex torktumlarfiltret noga så att det inte finns hund- eller katthår kvar.

Husdjur utan tillsyn kan ställa till med stora skador i lägenheten. Hyresgästen bär här hela ansvaret.

Spola aldrig ner kattsand i toaletten. Sanden lägger sig som en propp i rören och täpper till avloppet. Släng istället sanden i hushållssoporna och se till att påsen är ordentligt försluten.

Skadedjur

En del djur väljer vi själva att ha i lägenheten, andra är mer objudna gäster. Skadedjur finns av olika slag:

En del angriper mat och textil, t.ex mjölbaggar och pälsängrar.

En del besvärar människor, t.ex loppor och löss.

En del angriper virke, t.ex husbock.

Om du får skadedjur i din lägenhet så har du ansvar för att åtgärda detta. På Anticimex hemsida, www.anticimex.se, hittar du tips och råd på hur du gör en egen skadedjursbekämpning. Om inte det hjälper så ska du kontakta Anticimex på telefon 044-790 64 00. Vid anmälan måste du meddela att hyresvärden har avtal med Länsförsäkringar. Underrätta även oss på kontoret.

Att tänka på inför höst & vinter.

Under hösten och vintern är frågorna om värmen många. Alla upplever värmen på olika sätt. En del fryser och en del tycker att det är för varmt. Är elementen kalla, ja då fryser man även om det är 21 grader i lägenheten. Spelar det egentligen någon roll om elementen är kalla om man har rätt temperatur inne? Svar nej, det är ett tecken på att termostaten fungerar. Det väsentliga är att rumstemperaturen är ca 20-21 grader. Och ofta är det inte så kallt som man tror. Tänk på att inte hålla fönster och dörrar öppna några längre stunder eftersom ni då släpper ut mycket av den varmluft som lagras i huset.

Jag upplever att temperaturen sjunker på natten, stämmer detta?2020-09-29T11:04:08+00:00

Temperaturen på värmesystemet sänks inte på natten men då lampor, TV m.m stängs av så kan temperaturen sjunka något.

Jag har en termometer som är placerad på fönsterbrädan och den visar 16 grader inne. Vad är fel?2020-09-29T11:03:31+00:00

Placeras termometern mot en yttervägg eller i ett fönster blir temperaturen missvisande eftersom kalla väggar och fönster håller en lägre temperatur än i övriga rummet. För att mäta en korrekt temperatur ska du placera din termometer mitt i rummet.

Varför är mitt element kallt ibland?2020-09-29T11:02:46+00:00

På elementet sitter en termostatventil som känner av temperaturen i lägenheten. När termostaten känner av att det är 20-21 grader i rummet, stänger den av vattenflödet igenom elementet. Efter ett tag så svalnar elementet av till samma temperatur som det är i rummet. Det är därför som man ibland kan känna att elementet är kallt trots att det är minusgrader ute. När sedan temperaturen i rummet sjunker under 20 grader så öppnar termostaten igen. På så sätt håller man en jämn temperatur inne.

En viktig sak att tänka på är att man möblerar rätt. Det vill säga att man inte ställer soffor, hyllor eller andra stora möbler tätt intill elementet så att värmen inte kan spridas ut i rummet. Tjocka gardiner som hänger framför termostaten påverkar dess funktion då den stänger för tidigt.

När sätts värmen i huset igång?2020-09-29T11:02:05+00:00

Nu för tiden sker detta per automatik. När det är kallt ute går värmen på automatiskt. Ju kallare det är desto varmare vatten skickas ut till elementen.

Vad ska man göra om man upplever att det är kallt i lägenheten?2020-09-29T11:01:29+00:00

Då är det önskvärt att ni själv mäter temperaturen i lägenheten innan ni felanmäler. För att mäta en korrekt temperatur i ditt rum ska du placera termometern t.ex på ett soffbord (ca 1 meter från yttervägg och ca 60 cm från golv).

Vilken temperatur skall man ha i lägenheten?2020-09-29T11:00:49+00:00

Socialstyrelsen rekommenderar att temperaturen i en lägenhet bör ligga mellan 20-23 grader. Temperaturen ska aldrig vara lägre än 18 grader.

Till toppen